Biografia

tonibIMG_1353

 

 • KUKA: Toni Eriksson
 • LEMPINIMI: Elli
 • KOTIKAUPUNKI: Vantaa, Seutula
 • SYNTYMÄAIKA: 16.9.1986
 • PITUUS/PAINO: 192/80
 • HARRASTUKSET: Maastohiihto, maastopyöräily, jenkkiautot
 • IDOLI: Travis Pastrana
 • PARAS RATA: Suomessa Miehikkälä, ulkomailla Coloradon Thunder Valley
 • TALLI: KTM motorsport Finland
 • KERHO: Helsingin Moottorikerho
 • NUMERO: MX #277 ENDURO #8
 • PYÖRÄT: KTM 450sx-f/KTM 350exc
 • MEKAANIKKO: Ari Eriksson

 

 

 

 

 

BENSAA SUONISSA

Olen Vantaalainen motocross- ja enduro-kuljettaja, kotoisin Seutulasta. Päivät työskentelen ajoneuvomekaanikkona ja illat kuluvat moottoriurheilun parissa. Moottoriurheilu on ollut meidän perheessä läsnä aina. Faija ajoi crossia sekä enduroa nuorena ja silloin kun minä ja sisarukset olimme pieniä. Asuntovaunulla kierrettiin perheen kanssa ympäri Suomea sen kisoissa. Faijalla oli nuorena myös kiihdytysautoja, jenkkejä ja se kuulemma käytti häälahja rahatkin kiihdytysauton renkaisiin. Sen suurimmat saavutukset on kuitenkin endurosta, B -luokan yleiskilpailun voittoja. Faija veti kovaa ja jos sillä olisi ollut mahdollisuus ajaa enemmän, olisi sillä varmasti ollut annettavaa lajin parissa. Vaari, Kauko Eriksson ajoi bemarilla rata-autoilun ja jäärata-autoilun SM-sarjaa yli 1600cc luokassa. Kauko ehti saavuttaa urallaan useita kultamitaleja rata-autoilun parissa. Valitettavasti vaaria en kuitenkaan koskaan ehtinyt tavata, sillä hän menehtyi Keimolan moottoriradalla sattuneessa onnettomuudessa juhannusajojen harjoituksissa kesällä 1971. Suvussa kulkee legendaa myös isomummista, Kaukon äidistä joka olisi aikoinaan ollut sivuvaunuluokassa kyytiläisenä. Siitä ei kuitenkaan löydy faktatietoa, mutta niin tai näin on moottoriurheilu kuitenkin meidän perheessä kulkenut harrastuksena sukupolvesta toiseen.

Itse sain ensimmäisen crossipyöräni kolmivuotiaana, se oli apupyörillä varustettu 50cc Honda QR. Sillä vedettiin kuola suusta valuen ensin kotipihaa ympäri ja apupyörien lähdettyä siirryttiin silloiselle Ruskeasannan radalle. Lapsuuden kavereista suurin osa ajoi myös crossia, se kasvatti ajamisen tahtoa. Siitä se sitten lähti. Ensimmäiset motocross kilpailuni ajoin 12-vuotiaana. Sittemmin on kokeiltu myös trialia, biketrialia ja enduroa. Nuorempana ajoni oli lähinnä ajelua, ajoin koska se oli kivaa en niinkään mitalin kuvat silmissä. Kivaa se on vieläkin mutta tosissaan ajo on tullut vasta vanhempana, sitten kun tajusi että oikeasti onkin mahdollisuudet voittaa ja nousta podiumille.

2002 aloitin kolmivuotisen autonasentajan tutkinnon Haagan ammattikoulussa sen tarjoaman moottoriurheiluun erikoistuneen valmennuksen vuoksi. Oppilaitos tarjoaa vielä tänäkin päivänä kyseisen mahdollisuuden.

Oman mx-urani läpimurto oli 2010 Vantaan Lavangossa ajettu MX3-luokan MM-osakilpailu voitto. Olen  12. suomalainen motocrossissa MM-osakilpailu voittoon ajanut. Seuraavana vuotena pääsin ajamaan Kimi Räikkösen Ice1Racing talliin MX1-luokan MM-sarjaa. Vuosi ammattilaisena omalta kohdaltani ei mennyt ihan nappiin, oli loukkaantumista ja muuta säätämistä. Kokemuksena vuosi oli kuitenkin huikea ja olen erittäin kiitollinen minulle annetusta mahdollisuudesta.

Tähän asti motocross on ollut päälajini, mutta 2012 otin taas pitkästä aikaa tuntumaa enduroonkin ajamalla muutaman osakilpailun. Kaudella 2013 sitten yllätin itseni ja muut tekemällä offroad historiaa voittaen viisi Suomen mestaruutta. Ajoin neljä henkilökohtaista Suomen mestaruutta motocrossin MX1- luokasta, Cross Countrystä, supercrossista ja enduron A3-luokasta. Lisäksi ajoimme motocrossin kerhojoukkueiden Suomen mestaruuden yhdessä Ludde Söderbergin ja Henric Stigelin kanssa. Aika mieletön kausi takana tällaisella Seutulan kurapöksyllä.

Kuljettajana olen kylmähermoinen ja vakaa, pitkä ajohistoria on tuonut varmuutta ajoon. Fyysisenä valmentajanani toimii jenkeissäkin kovan uran moottorikelkkailun snowcrossin parissa tehnyt Toni Haikonen. Äijä on kyllä kova sparraamaan, isot kiitokset siitä! Faija on toiminut mekaanikkonani aina ja sen kisojen kiertelystä sitten aikanaan siirryttiin mun kisojen kiertelyyn. Mekaanikon homman se kyllä taitaa, pyörät ovat aina priimakunnossa.

Motocrossin ja enduron lisäksi harrastan maastohiihtoa, golfia, pyöräilyä (biketrial), maastopyöräilyä ja BMX crossia. Jos vapaa-aikaa on, kuluu se myös autoja ruuvaillessa. Mahdollisuuksien mukaan olen mukana pitämässä ajoleirejä niin junioreille kuin alan aikuisharrastajillekin.

Tavoitteeni ja unelmani on, että pystyisin tekemään tätä ammattilaisena tai puoliammattilaisena ja treenaamaan täysipäiväisesti. Haluaisin nähdä miten pitkälle pystyisin kehittymään offroad-lajien parissa ja missä omat rajani kulkevat.

Tuppi nurin ja tuulta päin!

Toni Eriksson #277

SAAVUTUKSET:

2015

Kesäkausi sivussa loukkaantumisen takia. Cross Country Suomen mestaruus, motocross kerhojoukkue SM3, enduro kerhojoukkue SM 3

2014

MX1 SM3, enduro A3 SM2, Cross Country SM3, supercross SM3, motocross kerhojoukkue SM2, enduro kerhojoukkue SM 3

2013

MX1 Suomen mestaruus, enduro A3 Suomen mestaruus, Cross Country Suomen mestaruus, supercross Suomen mestaruus, motocross kerhojoukkue Suomen mestaruus, enduro kerhojoukkue SM 2

2012

MX1 Suomen mestaruus, supercross SM 2

2011

MM-sarjaa Ice1Racing, motocrossin kerhojoukkue SM2

2010

MX1 Suomen mestaruus, MX3 MM erävoitto, motocross joukkue MM sija 14, supercross SM 2, motocross kerhojoukkue Suomen mestaruus

2009

MX2 SM 3, motocross kerhojoukkue SM 2

2008

MX2 SM 2, motocross kerhojoukkue SM 2

2007

motocross kerhojoukkue SM 3, MX2 SM 3

2006

MX2 SM 3, motocross kerhojoukkue SM 3, enduro nuorten SM 2

2005

Motocross kerhojoukkue SM 3

2004

Nuorten motocross  SM 3

2001

Motocross 85cc Pohjoismaiden joukkue mestaruus